Síterepek meglepő helyeken

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Síterepek meglepő helyeken

Feltöltve: 2013-01-21

Milyen országok jutnak eszedbe, ha a síelést tervezgeted? Fogadjunk, hogy nem Afganisztán, Leshoto, Hawaii, India és Libanon! Pedig ott is vannak sípályák.

Dubai

Dubai beltéri sípályája az Emirátusok hosszan elnyúló bevásárlóközpontjának a része, amely összesen 22.500 négyzetméteren terül el. 2005-ben nyitották, és van benne egy 60 méter magas „hegy”, öt különböző nehézségű sípálya – köztük a világ első beltéri sípályája –, és természetesen felvonók és hálók. A szomszédos Snow Parkban szánkó- és bobpálya, valamint mászótorony is található.

Marokkó

Lehet, hogy nem sok embert látni Marokkó szűk utcáin sílécekkel navigálni, de a várostól kb. 70 kilométerre délre, az Atlasz-hegységben van az Oukaimeden nevű síterep. Ez Afrika legmagasabb ilyen jellegű létesítménye: a falu 2600 méter magasan fekszik, az ülőlift pedig 3.258 méter magasra visz fel, a Dzsebel Attar csúcsra.

Dél-Korea

Yongpyongot „Ázsia Mekkájának” tartják a téli sportok rajongói, nem véletlenül: az alpesi sí Világkupa helyszíne is volt. Összesen 31 pálya és 15 lift található itt, valamint néhány félcső és rámpa.

Ausztrália

Tasmániában két síterep van: Ben Lomond és Mount Mawson. 1460 illetve 1570 méter között fekszenek, és júliustól kezdve egész évben nyitva vannak. Az új-dél-wales-i Kiandrában is találhatóak pályák, és a Victoria állambeli Mount Buller-ben is (a képen).

Leshoto

Mivel az egész ország 1000 méter fölött fekszik, nem annyira meglepő, hogy síelni is lehet. Az egyetlen síterep, az AfriSki 3.322 méter magasan van, a Maloti hegységben. A létesítmény nem nagy – mindössze néhány száz látogató tud itt egyszerre megszállni. Júniustól augusztusig van nyitva.

Libanon

Néha a „Kelet Svájcának” nevezik. Libanonban hat síterep működik 30 kilométernyi pályával és 46 lifttel. A legtöbbjük mindössze egy órás autózással elérhető a fővárosból, Bejrútból. Az ország bizonyos részeinek a felkeresését a politikai helyzet miatt nem javasolják.

Izrael

A Mount Hermon síközpont évente mindössze néhány hónapot van nyitva – januártól márciusig – mivel máskor nincs hó. A 14 pálya – közülük kettő fekete – a Mount Hermon dél-keleti lejtőin helyezkedik el, 1640 és 2073 méter között. Szánkópályák is találhatók itt, de a közel-keleti helyzet miatt a terep csak a rettenthetetlen utazóknak ajánlható.

Afganisztán

Nem valószínű, hogy valakit a síelés utáni programok gazdag kínálata vonzana ide valakit, de érdemes megemlíteni, hogy Kabultól 160 kilométerre nyugatra fekszik a Bamyan síterep. Egyelőre kevés külföldi látogatóval dicsekedhet, de az ambíciózus tervek szerint ez rövidesen meg fog változni. Az Aga Khan Alapítvány nemrég fektetett egy projektbe, amelynek célja, hogy arra buzdítsa a téli sportok szerelmeseit, hogy ide jöjjenek. 2011-ben első alkalommal az Afgán Sí Challange nevű lesiklóversenyt is megrendezték.

India

A Dzsammu és Kasmír államban fekvő Gulmargban decembertől márciusig lehet síelni. 2010-ben itt rendezték a Nemzetközösségi Játékokat is. A 3.979 méter magasan fekvő Gulmarg Gondol a világ legmagasabban működő felvonója. Jelenleg nem ajánlott ebbe az államba utazni, kivéve Dzsammu és Srinagar városokat.

Hawaii

Inkább buja növényzetéről és szörfparadicsomairól ismert, pedig Hawaii-n síelni is lehet. A Mount Keát januárban és februárban hó borítja, és jóllehet itt nincs kiépített síközpont, néhány helyi síelő mégis megpróbálkozik a lesiklással. Ha megfelelőek a körülmények, évente egyszer vagy kétszer versenyt is rendeznek.

Forrás: telegraph.co.uk

Vámos Éva