Nászút a paradicsomba

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Nászút a paradicsomba

Feltöltve: 2010-11-25

A fehér homokos partoknak, az óceán türkizkék vizének és a trópusi virágok bódító illatának köszönhetően a francia tengerentúli területek mesés helyszínei a nászutasok számára.

Kitűnő klíma, paradicsomi környezet

Francia Polinézia – garantált álomnyaralás

Repülővel egészen Papeete-ig vagyis Tahiti fővárosáig eljuthatunk, majd rövid helyközi repülés vagy hajókázás után léphetünk Bora-Bora, Taha'a, Moorea, vagy Tuamotu szigetére.

Ezeken a szigeteken leginkáb kókuszpálmák alatt álló luxusbungalók vagy cölöpökön álló összkomfortos szobák várják a nyaralókat. Francia Polinéziában nem kell bezárva lenni egy hatalmas komplexumban, a szerelmesek bármikor szabadon és testközelből gyönyörködhetnek a sziget természeti csodáiban.

A búvárkodáshoz és a fürdőzéshez elég egy búvárszemüveg, pipa és békatalp, és máris felfedezhetjük a mindössze 2-3 méter mélyen található természeti kincseket. Ellátogathatunk igazgyöngy halászó faluba, sőt hazavihetünk egy-egy különleges szuvenírt is.

Új-Kaledónia partjainál a friss házasokat szintén gyönyörű strandok várják, de lehetőség van a fő sziget, a Grande Terre, és annak további kis szigetei körüli utazásra is. Ellátogathatunk Nouméa-ba, a virágzó fővárosba, majd onnan a közeli Ile des Pins szigetekre. Ezen a szigeten fenyőfák váltják a kókuszpálmákat, cölöpházak helyett egzotikus luxusszállodákat találunk elszórtan. Lifou vagy Maré szigete kicsit vadregényesebb, magányos és érintetlen partszakaszokkal büszkélkedhet.


Ha a Francia Antillák, a Guadeloupe-szigetek és Martinique felé vesszük az irányt, akkor rövidebb ideig tart az utazás, és hasonlóan különleges környezet fogad minket: bérelhetünk tipikus kreol házikót, táncolhatunk a magával ragadó « biguine » ritmusával átszőtt esteken, megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. A szerelmeseket yachtos körutazás és luxus tengerjáró hajó is várja.

Guadeloupe-szigetek

Trópusi erdők és vulkanikus sziklák uralják a sziget déli részének, az ún. Basse-Terre-nek nagy részét, ahol 70 különböző óriás páfrány- és fafajta él, erdők és banánültetvények váltják egymást, 260 km jelzett túraösvény vezet végig a még ma is működő Soufrière vulkán területén, ahonnan különböző vízeséseket és hegycsúcsokat csodálhatnak meg a kirándulók. A sziget északi része, az ún. Grande-Terre már lankásabb terület, ezt cukornádültetvénnyel borították. Ékköve a « Grand cul-de-sac » vízi természetvédelmi terület lagúnákkal és a mangrove mocsárerdőkkel.

A Karib-tenger ékköve: Martinique

Területének nagyobb része természetvédelmi park, az 1397 méter magas Montagne Pelée működő vulkán lábánál található az óriás gumicserjékből és bambuszokból álló erdő. A jelölt túraútvonalak segítségével a csúcs hat óra alatt megmászható. Érdemes túrázni az észak-nyugati partszakasz mentén is, pontosabban a Pêcheur és a Grand'Rivière közötti 20 km-es útvonalon. Az út cukornád, banán és kakaóültetvényeken halad át.

Saint-Martin: új túraútvonal a természetvédelmi területen

Saint-Martin természetvédelmi parkja mintegy 3060 hektáron terül el, részben szárazföldön, részben a tengerben. A szárazföldön számos madár és iguana faj él szabadon, januártól májusig teknősöket is meg lehet figyelni. 2009-ben egy új túraútvonalt is kijelöltek a "Sentier de Froussards"-t, mely összeköti az Anse Marcel öblöt a Grandes Cayes parttal.

Francia Guyana

Az Amazonas-medence határán található területen igazi kalandok várják az utazókat. Ezt a főként esőerdővel borított vidéket célszerű pirog (fatörzsből készített csónak) segítségével felfedezni. Egyes szakaszoknál pálmalevéllel fedett kunyhókban étkezhetünk és álomra is hajthatjuk itt a fejünket. Éjszaka az esőerdő tovább él, és számtalan varázslatos hangot hallat. Azok, akik gyönyörű színekben pompázó madarakat és alligátorokat szeretnének megfigyelni, kihagyhatatlan a Kaw-mocsárvidék területe.

A tengerparton közelébe férkőzhetünk a híres „Luth” óriásteknősnek, mely az egyik legnagyobb teknősfajta. Hossza elérheti a két métert, súlya pedig több mint 600 kg is lehet. Ez a teknősfajta csak szabadon képes szaporodni, Guyana partjai pedig ideális helyszínt biztosít ennek a ritka és veszélyeztetett fajnak a szaporodáshoz.

L’Ilet-la-Mère szigetecske

2009. július 1. óta érhetik el az utazók ezt a Cayenne partjánál lévő szigetet, mely a vadvilágot kedvelők paradicsoma. A szigetet “majomsziget” néven is ismerik, mivel nagy számban élnek itt barátságos majmok. Ide az Autremer társaság által üzemeltetett kis hajókon lehet eljutni Cayenne-ből (30 perc) egy 1 napos látogatásra.

Réunion

Réunion szigetén működő vulkánok, esőerdők és korallzátonyok teszik feledhetetlenné a nyaralást. A szigeten két vulkán is található. A Piton des Neiges (3069 m) a magasabb, amely ma már nem működő vulkán, így a csúcsát hol zúzmara, hol pedig hó borítja. A Piton de la Fournaise (2632 m) ellenben még ma is működik, széles krátere körül gyalogtúrákat tehetnek a látogatók, kitörése egyedülálló látványosságnak számít.

Réunion szigete csodás strandokkal és korallzátonyokkal is büszkélkedhet, változatos trópusi hegyvidéke vonzza a túrázókat. A Salazie és Cilaos meredek, kerek völgykatlanai számos nagy vízesést rejtenek magukban, a Mafate-völgy mély területét pedig magas hegygerinc veszi körül, amely a kirándulók körében kedvelt terület. Keleten található a párás Bébour-Bélouve erdő, meglehetősen buja növényzetével, látványosak a Takamaka és a Trou de Fer több száz méteres vízesések is. Sainte-Rose tengerparti vidéke már valamivel szelídebb táj, bár hatalmas hullámai miatt fürdőzésre nem alkalmas.

Tahiti és szigetei

Álomstrandjairól és képeslapra illő lagúnáiról híres Tahiti. Aki itt búvárkodik, egy egyedülálló vízalatti világot fedezhet fel. Papeete-hez közel, a tapasztaltabb túrázók megmászhatják az Aorai hegyet (2066 m), de kerüljék el a decembertől februárig tartó esős időszakot. A vadregényes Marquises-szigetek szintén vonzó a túrázók számára.

Kihagyhatatlan ételek

Réunion szigetén vétek kihagyni a cari-t, melyet az eredeti indiai curry ihletett. Ez egy igen pikáns, húsból vagy halból készült pörkölt, melyet nagy adag rizzsel és lencsével vagy borsóval tálalnak. Még fűszeresebb étel a rougail ragu, melynek legismertebb fajtája a rougail saucisses, ezt paprikából és paradicsomból készült fűszerkeverékkel ízesítik.

Francia Polinézia szigetein a nyers hal a közkedvelt. Frissen fogott halaikat, a tonhalat, a rouget vagy bonite szeleteket citromlével és kókusztejjel készítik.

Rum, az Antillák specialitása

A cukornádból készített rum hozzátartozik a karibi kultúrához. A cukornád 1635-ben jelent meg először Martinique-on. Ma már annyi féle rum létezik, ahány szeszgyár.

A Francia Antillákon a rum több egy egyszerű alkoholnál, igazi fogalom. A rum határozza meg számos desszert ízvilágát is, mint a „baba au rhum” (rumos piskótáét) vagy a flambírozott banánét. A szigetek minden régiójának megvannak a saját fogyasztási szokásai. Isszák tisztán vagy koktélba keverve, ilyen a ti'punch, a planteur vagy a daiquiri. A szigetlakók szívesen megkínálják a látogatókat egy rhum arrangé-val is, amelynek alapja a növényi rum, melybe különböző fűszereket, növényeket vagy gyümölcsöket áztatnak ízesítés gyanánt.