Kettő – vagy több – az egyben

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Kettő – vagy több – az egyben

Feltöltve: 2013-08-06

Ha nem tudja eldönteni, tenger vagy hegy mellett akar pihenni, utazzon olyan helyre, ahol mind a kettő megtalálható! A mi tippünk: Tenerife.

Ötórás repülés közvetlen charterjárattal, majd landolás pálmafák között. Mi nyárból a nyárba érkeztünk, de nyilván még nagyobb a kontraszt januárban, amikor a hidegből jön valaki. A növényzet azonban annyira trópusi, hogy még most is rögtön tudatosul az emberben, hogy ez a meleg más.

És valóban más: hullámfodros és meleg óceánpart, a turisták ízlésére formált, néha giccses szállodák, meleg, üzletek, éttermek, kávézók, szállodák végtelen sora, és programok nagyon széles skálája, legyen szó akár esti szórakozásról, akár kirándulásokról. A Kanári-szigetek legnagyobb szigetére, Tenerifére évente 10 millió turista érkezik, és a helyiek pontosan tudják, hogy ebből élnek, és mindent megtesznek azért, hogy profi módon kiszolgálják őket.

Igazi beach-hangulat

Mi a Regency Resortsban szálltunk meg, ami 20 perc sétára van az Atlanti-óceán partjától. Ez egyben a strandot is jelenti, hiszen egy-két sziklásabb helytől eltekintve mindenhol lehet fürödni. Először sajnáltuk, később úgy gondoltuk, inkább előny, mint hátrány: így az állandó esti tengerparti nyüzsgésben csak akkor kellett részt venni, ha akartunk. Bár – mint csaknem mindegyikben – a mi szállodánk teraszán is fellépett egy-egy előadó minden este, a műsor legkésőbb éjfél körül mindig befejeződött. Ez itt még nem számít késői időpontnak, sok szállodában nagyon szimpatikus módon reggelizni is f10 és f12 között lehet.
A tenger, egészen pontosan az Atlanti-óceán meleg, hullámos, homokos parttal. A hullámok egyébként a vidámság szüntelen forrását jelentik, mert nagyon nehéz gumimatraccal vagy csónakkal bemenni a vízbe, hiszen a hullámok mindent kisodornak. A találékonyabb gyerekek gyorsan rájönnek, hogy a legjobb bevinni a matracot a vízbe, letenni rá, és várni a hullámot, ami a partra repíti őket.

A strandokon néhány euróért lehet nyugágyat és napernyőt bérelni, és vásárolni szinte bármit. Szakadatlanul járkálnak a napozók között árusok, akik napszemüveget, karkötőt, vagy akár masszázst kínálnak. Akinek ez nem tetszik, csak néhány lépést kell tennie, hogy a parttól kicsit beljebb megtalálja ugyanezt, sőt még ennél többet is: ruhákat, kozmetikumokat, cipőket, és minden elképzelhető ételt és italt. Tenerife vámmentes övezetnek számít, külön bevásárlóutcák vannak, ahol neves divatházak kreációit lehet megvásárolni tényleg a magyarországi ár töredékéért.

Halak és tenger gyümölcsei

Ami a gasztronómiát illeti, sziget lévén rengeteg friss halat és tengeri herkentyűt kínálnak az éttermek viszonylag olcsón. Többféle spagettit már fejenként 5 euróért adnak, kétszemélyes haltál (igaz, köret nélkül) 10 euró, a jéghideg sört pedig korsónként 1 euróért mérik, és tengeri panoráma is jár hozzá. Az egyik helyi specialitás, a kanári krumpli mindenkinek ajánlott: valójában tengervízben, héjában főtt krumpli, zöld al verde és kicsit csípős, piros al mojo szósszal. Árban felfelé az éttermeknél a határ a csillagos ég; még arra is van mód, hogy az ember maga válassza ki az akváriumból a polipot, vagy halat, amit megenne, vagy éppen a steaknek való húst, ha valaki a nehezebb ételeket kedveli. És persze ott a McDonald’s, ha valaki végképp nem akar behódolni az idegen gasztronómiának.

Aquaparkok, delfinek, bálnák

Teneriffe körül állítólag nagyon sok a delfin és a kisebb testű bálna, amiket hajókirándulás során lehet nézegetni. Vannak kétórásak, ahol kicsit lutri, sikerül-e megpillantani a tengeri emlősöket, és vannak fél- vagy egész naposak, ahol biztosra mehet a turista. (A delfinek veszélyeztetett állatok, számuk évről évre csökken, a Kanári-szigetek körül élő példányokat különböző intézkedések védik.) Ha valakinek nincs kedve az Atlanti-óceán (itt egyébként szelíd) hullámaira bízni magát, elmehet a magát a világ legjobb delfináriumaként reklámozó Loro Parque-ba is, ahol betanított delfinek és bálnák produkciójában gyönyörködhet. A hely fantasztikus állatkert és botanikus kert is egyben.

2008 óta működik Tenerifén a Siam Park nevű aquapark, ami a honlapja szerint Európa legnagyobb vizes témaparkja. Biztosan jó – ha a fiam velem van, nem úsztam volna meg, de így sikerült. A helyi utazásszervezőknek köszönhetően arra is van lehetőség, hogy két parkba szóló kedvezményes jegyet vásároljon a turista.

Kirándulások

A sziget elég nagy, ezért aki megunja a fürdőzést, kipróbálhat mást is. Több napra érdemes autót bérelni, és különböző túrákra is be lehet fizetni lépten-nyomon. A kínálat bőséges, a szervezők igyekeznek kitalálni a turisták gondolatait is, szinte biztos, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és a pénztárcájának valót. Arra kell csak odafigyelni, hogy bizonyos túrák csak bizonyos napokon indulnak, így érdemes őket már az érkezés napján kiválasztani. Buszokra kell befizetni, amik tényleg jönnek az ígért időpontban, a nap végén pedig a szállására viszik a fáradt utast. Az idegenvezetés angolul és még esetleg egy-két nyelven folyik, és saját tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, változó színvonalú.

Mi egy szigetnéző és egy, a Teidére vezető körúton győzödhettünk meg arról, hogy Tenerife nem csak a strandolásról szól. A sziget egyik jelképének számító ezeréves fa tényleg lenyűgöző, a Teide alatt lévő Isten ujja tényleg lélegzetelállító, a kalózok egykori tanyája, a 150 lakosú kisváros, Masca pedig annyira szép és különleges hangulatú, hogy elgondolkodtam, ne nevezzem-e ki a legszebb helynek, amit valaha láttam.
Az egyébként szép trópusi kisváros, Garachico azért maradt emlékezetes, mert fillérekért vásároltunk itt nagyon finom, érett mangót és papaját.

A kirándulások csúcsa persze a Spanyolország legmagasabb hegyének számító, 3718 méter magas Teide. A kopár hegyet jól előkészíti az Isten ujja nevet viselő megdöbbentő képződmény.
Háromezerötszáz méterre viszi a felvonó a turistákat, annál feljebb csak engedéllyel lehet menni. Körülbelül egy órát kellett várakoznunk, mire sorra kerültünk, és azért csak ennyit, mert már az utazási irodában megvettük a jegyet a felvonóra, amikor lefoglaltuk az utat. Ha nem így tettünk volna, legalább fél órát kellett volna ácsorogni a betonon a napon, ami 35 fok fölött nem kellemes. Ezért is megdöbbentő a kontraszt, amikor a felvonó célba ér. Láttuk a kiírást, hogy 4 fok van, de a nap szépen sütött, így belülről ez először viccnek tűnt. Nem volt az. A Teidére még a legnagyobb hőségben is vinni kell pulóvert, lehetőleg kapucnis széldzsekit is, és a bakancs is ajánlatos, mert a csúcsról induló ösvények időnként éles sziklákon át vezetnek.
Ami kimaradt…

A két hétbe nem fért bele a közeli sziget, La Gomera, ahol esőerdő is van, a régészek számára ma is rejtélynek számító güimari piramisok megtekintése, a Los Gigantes, és még sok minden más. Visszamenni? Lehet róla szó….